Pilates – Bcenter.si

Pilates

Zakaj pilates?

PILATES-om aktiviramo mišice trupa, da aktivno sodelujejo pri različnih nalogah, kar vpliva na mišično ravnovesje. Izboljšujemo telesno držo in razvijamo sposobnost zavedanja lastnega telesa. Mišice medeničnega dna, trebušne in hrbtne mišice se okrepijo in se razvijejo v center moči in presenetljivo kmalu sami spoznamo moč, ki izhaja iz tega centra. Poveča se gibljivost telesa, postava je lepše oblikovana, zaradi pokončne drže tudi bolj opazna. Pilates je odlična vadba za vse, tako moške kot ženske vseh starosti. Zelo primerna je tudi za mamice po porodu. 

V Bcentru izvajamo Pilates po sistemu Pilates Coach®, ki je zasnovan na najnovejših znanstvenih osnovah. Program vključuje vse tradicionalne in moderne principe vadbe. Sestavlja ga preko 500 različnih vaj, ki jih izvajamo kontrolirano, počasi, tekoče in s podporo Pilates “tridimenzionalnega” dihanja. Vse vaje se stopnjujejo od osnovne do težje različice. V nadaljevalnih stopnjah vadbe uporabljamo različne Pilates rekvizite: malo žogico premera 20 cm, veliko žogo premera 65-75 cm, elastični trak, pilates obroč, palico, obtežilne manšete.

 • izboljšanje telesne drže
 • krepitev mišičnega sistema, predvsem trebušnih in hrbtnih mišic
 • povezavo med telesom in dušo
 • pomaga pri bolečinah v hrbtenici
 • poveča mentalno koncentracijo in odgovornost do telesa
 • izboljša kontrolo telesa
 • krepiti globoke mišice
 • izboljša gibljivost v vseh sklepih
 • izboljša ravnotežje in koordinacijo
 • privzgaja zavestno Pilates-tridimenzionalno dihanje
 • usklajuje gibanje in dihanje
 • sprošča
 • pomaga pri inkontinenci

Glede na težavnostno stopnjo vam v Bcentru nudimo:

 • PILATES BASIC – začetna, osnovna stopnja, primerna za vadeče, ki se prvič srečujejo s Pilates vadbo, in tiste, ki bi radi obnovili njegove osnove.
 • PILATES INERMEDIATE – srednja do višje zahtevna stopnja, primerna za vadeče, ki že obvladajo osnove Pilates vadbe po principih The Pilates Coach Sistema.
 • PILATES ADVANCED – višja do visoko zahtevna stopnja, primerna za vadeče, ki že obvladajo osnove Pilates vadbe po principih The Pilates Coach Sistema in so po tem sistemu redno trenirali vsaj 1 telovadno sezono.
 • PILATES REKVIZIT – srednja do višje zahtevna stopnja, primerna za vadeče, ki že obvladajo osnove Pilates vadbe po principih The Pilates Coach Sistema. V Vadbenim enotam dodamo uporabo male oziroma velike žoge, trak, obroček, palice in ročke.  S svojo obliko, uporom ali težo nas usmerjajo k pravilni izvedbi posamezne vaje, jo popestrijo oziroma povečajo njeno zahtevnost. Rekvizit nam pomaga tudi takrat, ko se osredotočamo na krepitev posebej izbranih mišičnih skupin.
 • DOBRO JUTRO MIX – primerna za vse, ki bi se radi zjutraj odlično prebudili pred odhodom v službo ali tiste, ki radi zgodaj vstajate. Vadbena ura je sestavljena iz elementov Vadbe za zdravo hrbtenico in Pilatesa. NOVO!


Za vse nove člane, ki bi se želeli vključiti v program Pilates vadbe naknadno, med letom, je obvezen 3-urni uvajalni tečaj (termin po dogovoru), na katerem boste spoznali (ponovili) osnove Pilates vadbe po The Pilates Coach Sistemu.


AERO PILATES in PILATES FLOW

Poleg vseh koristi iz tradicionalnega Pilatesa (basic/intermediate/advanced) ta aerobna oblika zelo ugodno vpliva na srčno-žilni sistem (kondicijo) in s tem povezano povečano porabo kalorij. Obe obliki v ta namen dodajata stoječi položaj, višjo intenziteto in dinamiko pri vadbi, hitrejše dihanje, raznovrstnost vadbenih elementov. Aero pilates je povezan tudi z elementi klasične aerobike, Pilates flow pa s plesnimi elementi.

Posebnosti te, bolj dinamične, oblike pilatesa:
– hitrejši način gibanja in dihanja
– povezovanje vaj zgornjega, spodnjega dela telesa in trupa v vseh ravneh gibanja
– večja poraba kalorij
– celostno oblikovanje telesa
– izboljšana vzdržljivost (kondicija)
– aerobni nivo nižje do srednje intenzivnosti
– težje koordinacijske vaje

Power house?

Pilates trening poteka po Pilates principih, med katerimi je eden najpomembnejših osrediščenje na “hišo moči” oz. t.i. Power house. S tem izrazom je Joseph Pilates poimenoval sredino telesa med medenico in prsnim košem. Power house sestavljajo: trebušne mišice, vzravnalke hrbtenice, diafragma, mišice medenčnega dna in upogibalke in iztegovalke kolka.
Te mišice podpirajo hrbtenico, notranje organe in omogočajo pravilno telesno držo, zato je njihova krepitev vitalnega pomena. Gibanje iz “centra navzven” je tudi bistvena razlika med Pilates vadbo in ostalimi tehnikami.

Contrology

Joseph H. Pilates je svojo metodo poimenoval KONTROLOGIJA – CONTROLOGY: “Kontrologija je znanost in umetnost koordiniranega razvoja telesa-razuma-duha (body-min-spirit) skozi naravna gibanja pod strogo kontrolo želje. Gibanja v kontrologiji so oblikovana tako, da aktivirajo prav vsako mišično vlakno v telesu.”

URNIK PILATESA

PONEDELJEK in SREDA
17.40   Pilates Basic
18.50   Pilates int/advanced

 • TOREK in ČETRTEK
  17.40 
  Pilates za nosečnice
 • 18.50 Pilates z rekvizitom
 • 20.00 Aero Pilates flow

PONEDELJEK in SREDA
17.40 Pilates z rekvizitom

18.50 Pilates nadaljevalni nivo

TOREK in ČETRTEK
17.10 
Pilates za nosečnice

Pilates zgodovina

Iznajditelj Pilates vadbe je Joseph Hubertus Pilates,ki je bil rojen leta 1880 v Dusseldorfu, v Nemčiji. Rodil se je kot bolehen otrok, ki je bil za svojo starost premajhen ter je bolehal za astmo in bronhitisom. Imel pa je močno voljo, da svoje sposobnosti izboljša. Treniral je različne športne zvrsti: boks, plavanje, jogo. Leta 1912 se je preselil v Anglijo, kjer se je zaposlil kot boksar, akrobat in trener samoobrambe. Med 1. svetovno vojno so ga kot tujca poslali v internacijsko taborišče. Kot izobražen zdravstveni strežnik je začel trenirati bolne soujetnike. Združil je izkušenje vseh športnih zvrsti, ki jih je obvladal, ter oblikoval svojevrsten trening. Za dodatno obremenitev je uporabljal posteljne vzmeti, ki jih je pritrdil na steno. To je bil tudi začetek “reformer treninga“. Na podlagi njegove metode so pacienti zelo hitro napredovali in izboljšali svoje zdravstveno stanje.

Po koncu 1. svetovne vojne se je Pilates za kratek čas vrnil v Nemčijo in se zaradi takratnih političnih razmer odselil v Ameriko. Na poti je spoznal svojo ženo Klaro, ravno tako medicinsko sestro. Skupaj sta v stavbi New York City Ballet odprla svoj prvi Pilates studio, ki obstaja še danes. Pilates je s svojo revolucionarno metodo rehabilitiral številne plesalce in jih s tem obvaroval pred koncem kariere. V svojem studiju je deloval do leta 1960. Po njegovi smrti leta 1967, pa je njegovo delo nadaljevala Clara. Kasneje je le-ta predala izkušnje in znanje svojim učencem, ki so razširili Pilates trening širom po svetu. Pri nas se je začel pojavljati okrog leta 1990 in se uvrstil med najbolj priljubljene in učinkovitetipe skupinskih in individualnih vadb.